MUUSIKA USA-S 20. SAJANDI I POOLEL


  • Meelelahutusmuusika
  • Polnud sümfooniaorkestreid
  • Heal tasemel jazz-orkestrid
  • Jazz mõjutas Euroopa heliloojaid.
  • Angloameerika popkultuur
  • Heliplaaditööstuse tekkimine.
Ameerika oli sajandivahetusel veel oluliselt orienteeritud meelelahutusmuusikale. Polnud sümfooniaorkestreid, samas aga tegutseid väga heal tasemel  jazz-orkestrid. Jazz leidis tee mitmete Euroopast pärit heliloojate loomingusse, samamoodi ühenesid ning taolised Euroopa  muusikatraditsioonid ja angloameerika popkultuur  ka Ameerika heliloojate teostes. Jazz- i ülemaailmsele levikule aitas kaasa ka heliplaaditööstuse tekkimine.

Esimene Ameerika helilooja. Charles Ives.

Ameerika süvamuusika jäi 20. sajandi I poolel siiski vaid kohaliku tähtsusega nähtuseks. Esimeseks suurkujuks Ameerika süvamuusikas kujunes Charles Ives (1874-1954), kes katsetas julgelt polütonaalsuse, klastrite ja mikrointervalidega, tehes seda enne teisi selle sajandi komponiste.

Teine mõjukas Ameerika helilooja. Edgar Varѐse

 (1883-1965)

Teise sajandi esimese poole mõjukas Ameerika helilooja oli Prantsuse päritoluga Edgar Varѐse (1883-1965), kes kujunes üheks elektroakustilise ja löökpillimuusika pioneeriks.

George Gershwin

1898-1937

USA helilooja, keda on võrreldud Euroopa rahvuslike stiilide rajajatega.

Gershwini suurematest teostest on populaarsuse võitnud  klaverikontsert, ta on kirjutanud ka muusikale ja filmimuusikat.

 


1924. aastal
 
klaverile ja sümfooniaorkestritele
sümfoonilise muusika ja jazz`i ühendamine

Juba lööklaulude nime teinud autor sai tellimuse populaarselt orkestrijuhilt Paul Whitemanilt, mille tulemusena valmis 1924. aastal “Rhapsody in Blue” klaverile ja sümfooniaorkestritele. Teos on ilmekas näide sümfoonilise muusika ja jazz`i ühendamisest ning tõi heliloojale maailmakuulsuse.


1928.aastal
Teine Gershvini tähtteos on pärast edukat Euroopa turneed ning pikemat Pariisis viibimist 1928. aastal valminud orkestriteos “Ameeriklane Pariisis”


Ameerika rahvusooperi sündi tähistab 1935. aastal esietendunud Gershwini ooper “Porgy ja Bess”, kus on püütud tõetrult kujutada Ameerika mustanahaliste elu. Ooperi muusikalise osa moodustavad helilooja oma loodud spirituaalid ja bluusid. Teose dramaturgilise ülesehitus ja orkestratsioon annavad tunnistust Gershwinist kui silmapaistvast ooperiloojast. Teost on lavastatud enamikus maailma ooperiteatrites.