Viini klassikud.

Franz Joseph Haydn (1732-1809)

Oli Austria helilooja, Viini klassikalise koolkonna vanim esindaja. Eelkõige peetakse teda keelpillikvarteti ja sümfooniazanri rajajaks. Joseph Haydn sündis 31.märtsil 1732.aastal. Ta oli pärit Alam-Austriast Rohrau külast tõllassepa perest. Tema isa oli musikaalne, laulis ja mängis harfi. Kuna Haydnil oli ilus hääl, kutsuti ta 8–aastaselt Viini Püha Stephani Toomkirikusse kooripoisiks. Toomkoolis õppis Haydn 9 aastat ning lahkus sealt häälemurde tõttu. Pikka aega töötas ta rikka kunstimetseeni Eszterházy isikliku helilooja ja kapellmeistrina.
Looming - 104 sümfooniat, 70 keelpillikvartetti, 24 ooperit, 14 missat ning mitukümmend väiksemat vaimulikku teost, 4 oratooriumi (“Aastaajad”)

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Oli Austria helilooja. Mozart on peetud kõigi aegade geniaalseimaks heliloojaks. Ta oli imelaps (вундеркинд), kelle erakordsed musikaalsed võimed avaldusid väga varakult. Mozart sündis Salzburgis, tema isa oli õukonna kapellmeister, viiuldaja ja muusikapedagoog. Isalt saigi ta oma muusikalise hariduse. Mozart hakkas klaveri mängima nelja-aastaselt, viiendast eluaastast on pärit juba tema esimesed loomingukatsetused, siis andis ta ka oma esimese kontserdi. Oma lühikese eluea jooksul lõi ta üle 600 teose.
Looming - 41 sümfooniat, 27 klaverikontserti, 19 ooperit, (neist väljapaistvaimad lõi helilooja kümnel viimasel eluaastal Viinis - “Figaro pulm”, “Don Giovanni”, “Võluflööt”) ja hulk kammermuusikat (keelpillikvartetid, puhkpillikvintetid, klaverisonaadid) Tema muusika on valdavalt päikeseliselt särav.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Oli Saksa helilooja, kes suurema osa oma loomeperioodist elas Viinis, saades esialgu kuulsaks pianistina. Koos Haydni ja Mozartiga kuulus ta Viini klassikalisse koolkonda. Beethovenit on peetud viimaseks klassitsismiajastu heliloojaks ja ka esimeseks romantikuks. Sündis 1770. aasta detsembris Bonni linnas. Tema vanaisa oli olnud õukonna kapellmeister, isa õukonnakapelli laulja. Isast sai ka Beethoveni esimene klaveri- ja viiuliõpetaja. Ta soovis, et pojast kujuneks teine Mozart, ning esmakordselt esines Beethovenklaverit seitsmeaataselt. Tema esimene tõsine õpetaja oli Bonni õukonnaorganist Christian Gottlob Neefe. .
Looming - 9 sümfooniat, klaverisonaadid, kontserdid, keelpillikvartetid, ooper „Fidelio“, kaks missat. Muusikat iseloomustab dramaatilisus.
Lisainfo on SIIN